22 Mayıs 2011 Pazar

Lensin Zararları ve Yararları

lens
Kontakt Lens Nedir?
Kullanımı gittikçe artan ve artık tedaviden de öte gösterişi için kullanılan lenslerin ana prensibi var olan kusurları düzeltmektir. Gözün ön yüzeyinde skleranın ortasında bulunan kornea üzerine takılan lensler, optik bozuklukları ve korneanın yüzey eğriliğini değiştirerek görme bozukluklarının giderilmesine yardımcı olurlar. Ancak bilinçsizce ve dikkat edilmeksizin takılan lenslerin tabii ki avantaj ve dez avantajları vardır. Son yıllarda adeda aksesuar olarak kullanılan lensler, gençler arasında sıklıkla kullanılıyor.
Kontakt Lens Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları
Lenslerin Yararları – Avantajları
Genel olarak halk arasında lensin faydaları zararlarından daha çok olarak bilinir, hem görünüm olarak hem de göz bozukluklarını düzeltmesi açısından daha faydalı bulunur; ancak kaçırdığımız birçok nokta var… Alta bakalım.

  • Kozmetik olarak kişinin gözlük takmaması ve daha küçük, taşıma ve görüntü problemi oluşturmayan lens oluşturması yarar sayılabilir ki birçok kişi için bu çok önemli bir faktördür.
  • Kontakt lensler korneanın direk üzerinde olduklarından çevresel kısımlardak görme bozukluklarını azaltırlar.
  • Tek gözde kullananlarda ise direk gözü etkilemez oysa gözlük kullananlarda iki gözü de etkiler böylece sağlam gözde de zarar oluşabilir.
  • Gözlüklerde çok az ilerleme kaydedilen durumlarda mesela keratokonuslularda lensler sayesinde sıklıkla daha iyi görme elde edilir.
Lenslerin Dezavantajları – Lenslerin Zararları
Lens kullanmaya başlamadan önce göz muayenesi yapılır, sert mi yoksa yumuşak lens mi ve bunun derecesi ayarlanarak kişiye özel verilir. Bu nedenle gösteriş için başkasının lensini kullanmamak gerekir.
  • Lens kullanımı bir alışma dönemi -adaptasyon periyodu içerir, bu süre yumuşak lenslerde kısa, sert lenslerde ise uzundur.
  • Kontakt lens kullanımında temizlik çok önemlidir. Temizlenmeyen ve direk takılan lensler göz iltihaplanmalarına, enfeksiyon oluşmalarına neden olabilirler (konjunktivit gibi).
  • Düzensiz ya da uygun olmayan lens kullanımı sonucu göz kusurları oluşabilir.
  • Uzun yıllar lens kullanımı sonucunda Korneanın beslenmesi yetersiz kalır, yeterli oksijen alamaz ve bu da kanlanmanın artmasına ve göz bozukluklarına yol açabilir.
  • Kontakt lens kullanımı sonucu göz kuruluğu oluşabilir ve bu da tozların, mikroorganizmaların hatta göz kapağının açılıp kapanmasında bile göze zarar vermesine neden olabilir.
zararlari.net olarak uyarımız, mutlaka doktor kontrolünde, uygun lensi alarak temiz ve düzenli kullanarak yararlı olmasını sağlayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder